Zandkasteel verruilt gas voor stadswarmte en koude

Zandkasteel krijgt een enorme transformatie. Van een voor de buitenwereld afgesloten bankgebouw naar een toegankelijk multifunctioneel pand. Met een overstap van gas naar stadswarmte en koeling van Vattenfall.

Exterieur hetzelfde, interieur verbouwd

In 2019 kochten woningbouworganisatie Wonam en vastgoedonderneming Zadelhoff zeven van de tien torens van het pand dat eind jaren ’80 al snel de bijnaam ‘het zandkasteel’ kreeg en nu officieel de naam Zandkasteel draagt. In de overige drie torens komt in opdracht van de gemeente Amsterdam een internationale school.

Omdat het gebouw een gemeentelijk monument is, gebeurt de transformatie vooral aan de binnenkant. “Aan de buitenkant laten we het pand zo veel mogelijk intact. Alleen de beglazing vervangen we door HR++-glas”, vertelt Remco de Graaf van Wonam. “We creëren niet alleen 263 betaalbare appartementen, maar ook kantoorruimtes, flexwerkplekken, binnentuinen, een filmzaal, en ontmoetingsruimtes die de bewoners kunnen gebruiken voor verschillende doeleinden.

Stadswarmte een logische keuze

"Voor ons als woningbouworganisatie is stadswarmte niet nieuw", maakt De Graaf duidelijk. "Wonam bestaat nu 10 jaar en we hebben nog nooit een woning of project op gas aangesloten. Bovendien werken we graag samen met Vattenfall. De keuze voor stadswarmte is dan eigenlijk niet meer dan logisch."

Meer over stadswarmte

Vattenfall gebruikt steeds meer duurzame bronnen op de aansluiting. Zo wordt Zandkasteel steeds duurzamer, zonder dat we daar iets voor hoeven te doen.

Remco de Graaf, Manager Realisatie bij Wonam

Bijzondere samenwerking

Normaal gesproken voert een aannemer in opdracht van Vattenfall het binnenwerk uit vanaf de regelkamer, waar de warmte- en koudetransportleiding het pand binnenkomt. In Zandkasteel gaat dat anders.

De Graaf: “Het is een bestaand gebouw én gemeentelijk monument. Hierdoor zijn er wat betreft ruimte voor leidingwerk allerlei beperkingen en kunnen we niet kiezen voor standaardoplossingen. Daarom gingen we vanaf het begin samen met Vattenfall aan de slag met de vraag hoe we het net inpandig het best konden aanleggen. Onze eigen installateur heeft vervolgens het ontwerp gemaakt dat telkens door Vattenfall is getoetst. En als het werk klaar is en voldoet aan de eisen, wordt het aan Vattenfall overgedragen. Dat is echt een nieuwe manier van samenwerken, die bovendien zeer naar tevredenheid verloopt.”

Raymond van Bulderen, Business Manager bij Vattenfall, vertelt: "We werken op een innovatieve manier samen met Wonam en hun installateur. Dat we daarbij werkzaamheden ‘loslaten’, was in het begin best spannend. Nu de werkzaamheden de afronding naderen, kunnen we alleen maar met een goed gevoel op dat proces terugkijken."

Innovatieve koude uit een plas

De onderste laag van Zandkasteel, waar horeca een plek krijgt, wordt voorzien van een aansluiting op stadswarmte én stadskoeling van Vattenfall. De koude is afkomstig uit de Ouderkerkerplas.

Meer over koudewinning

Deel dit artikel